Skip to content
  • Cestování
  • Dům a zahrada
  • Ekonomika
  • Kultura
  • Online
  • Podnikání
  • Technika
  • Výrobky
  • Vzdělání
  • Zábava
Ibf CZ
  • Cestování
  • Dům a zahrada
  • Ekonomika
  • Kultura
  • Online
  • Podnikání
  • Technika
  • Výrobky
  • Vzdělání
  • Zábava
on 11. 3. 2019

Sladké mámení

Ekonomika

Možná za vaší zahradou, místo žlutého pole s řepkou, máte posazenou cukrovou řepu. To je dobře. Ale je pro ni důležitý nejenom dostatek jarní vláhy, ale vláhy po celé léto. Takže doufejme, že letošní úrodu řepy sucho neohrozí, tak jako minulý rok.
ekonomický systém
Cukr má vždyvelké zastoupení ve včelařství.
I když máme ve své stravě cukr omezovat, tak je pro naše tělo důležitý. Proč? Protože má kladný vliv jak na naši dostatečnou energii – to se týká jednoduchých cukrů. Bílý rafinovaný cukr je bez živin. Dále cukry mají kladný vliv na naše myšlenkové procesy – jsou to takzvané „poznávací funkce“, jako je paměť, pozornost, řeč, schopnost chápání, orientace v prostoru atd. A tyto funkce se doslova trénují od dětství.
traktor u cukrové řepy

Ale samozřejmě, každý jedinec má vrozenou schopnost organismu jak pro příjem cukru, tak pro jeho zpracování. Je to jen a jen na každém z nás, jak se od dětství, tak následně v pozdějším věku, budeme stravovat.
Nic se nesmí přehánět.A to samozřejmě platí i o příjmu cukrů – sacharidů v naší stravě. Protože v podstatě na našem trhu je nepřeberné množství sladkostí v různých podobách, kterým občas nedokážeme odolat, což našemu zdraví škodí.
A co se týká naší tělesné hmotnosti – nadváhy, ta snad ani není způsobena množstvím cukrů, které naše tělo přijme, ta nadváha vzniká především špatnými návyky stravování, kde nejsou přijímané kalorie vyvážené. Příjem + výdej.
Zdravé vařeníjako takové, by mělo být správně s co nejmenším množstvím soli, tak i cukru. Co se týká výběru, pokud vám to vaše peněženka dovolí, je zdravější používat cukr z cukrové třtiny, který obsahuje melasu, což bílý cukr, který je levnější, nemá. Ale na druhou stranu, každá strava by měla být chutná. Doma upečený ovocný koláč, nebo piškot, ať ho budou jíst děti nebo dospělí, bude určitě zdravější než různé kupované cukrovinky a „pitíčka“.
 
Něco z historie: počátky československého cukrovarnictví se datují od roku 1831. Až do 2. světové války se cukrovarnictví podílelo téměř na 60 % vývozu v celé Evropě. Cukrovce se vždy v naší zemi dařilo. Po roce 1975 cukrovarnictví začalo upadat z důvodu nedostatku financí na nákup jak kvalitního osiva ze zahraničí, tak zároveň i na nákup nových technologií. Ze 75 cukrovarů, které ještě v roce 1992 v Československu zbyly, jich v současnosti máme v Čechách pouze 6. Příčinou zrušení cukrovarů a výnosů cukrovky bylo drastické nařízení snížení kvót EU. A dnes jsou konečné tyto kvóty zrušené.

Archivy

  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Srpen 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Květen 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Duben 2017
  • 0

Rubriky

  • Cestování
  • Dům a zahrada
  • Ekonomika
  • Kultura
  • Online
  • Podnikání
  • Technika
  • Výrobky
  • Vzdělání
  • Zábava

Calendar

Březen 2023
Po Út St Čt Pá So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Led    

Copyright Ibf CZ 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress