Jak doplnit vitamín C?



Vitamín C je pro naše tělo velmi důležitý. Podporuje naši imunitu, pomáhá k vytváření kolagenu, čímž zlepšuje stav naší pleti, kostí i kloubů a pomáhá vstřebávání železa. Působí také jako velmi silný antioxidant, takže nás chrání proti nejrůznějším nemocem. Naše tělo si nedokáže vytvořit vitamín C samo, proto je třeba, abychom ho do sebe dostali sami. Nemusíte ale hned začít brát doplňky stravy. Vitamín C jde získat i z nejrůznějších potravin, které běžně konzumujeme.

čaj

Ibiškový čaj

Ibiškový čaj Darka shop je sytě červený nápoj, který má velmi příjemnou nakyslou, ale zároveň i sladkou chuť. Je velmi zdravý a je to důležitý zdroj vitamínu C. Ibišek obsahuje nejenom vysoké množství vitamínu C, ale také antioxidantů. Jeho pravidelným pitím podporujeme imunitu, hodí se skvěle k pití na podzim, kdy jsme více náchylnější k nachlazení a chřipkám. Ale ibiškový čaj chutná skvěle i studený, takže vás v létě skvěle osvěží. Pokud si připravujete ibiškový čaj, nezapomeňte, že se nesmí louhovat příliš dlouho. Zničili byste tak vitamíny, které v ibišku jsou. Pokud chcete ještě pozvednout chuť ibiškového čaje, přidejte do něj nakonec citrón a med.

citrusy

Ovoce

Čerstvé ovoce je přímo nabité vitamínem C. A je to ovoce, které máme běžně po ruce a pravděpodobně si ho i skoro každý den vychutnáváme. Najdeme ho v citrusech jako jsou citróny, pomeranče nebo grapefruity. Vysoký obsah vitamínu C má také kiwi. Najdete ho i v jahodách, malinách a nebo v šípcích. Ty mají opravdu vysoký obsah tohoto vitamínu, pokud se suší šetrně. Ovoce nejlépe konzumujte čerstvé, abyste z něj získali co nejvíce vitamínu.

Zelenina

Mnoho lidí to neví, ale i v zelenině je spoustu vitamínu C. A někdy dokonce více, než v ovoci. Zelenina, v které najdete hodně tohoto vitamínu, jsou paprika, brokolice, květák, kedlubna anebo zelí. Ideálně kysané, protože kysané zelí si udrží nejvíce vitamínů.

[ssba]